Hva bør man tipse?

Når man er i utlandet er det alltid vanskelig å vite hvor mye man skal/bør tipse, dette kommer nok av at tipsekulturen er så annerledes utenfor Norge. I Paris hvor alt virker så mer elegant og luksuriøst kan man også få følelsen av at man burde tipse mer enn det som streng tatt er nødvendig. Så hva er det egentlig vanlig å tipse i Paris/Frankrike?

Først og fremst er det vanlig i Paris å tipse ved alle måltider man kjøper ute, men prosenten man tipser varierer etter hvilken måltid man spiser. For eksempel er det i Paris helt greit å kun runde opp til nærmeste Euro ved frokost og lunsj, mens man ved middag burde følge tommelfinger regelen å tipse 10 prosent. Dersom man er ute i Paris for å kun kjøpe en drink eller to gjelder samme regel som til lunsj: rund opp til nærmeste Euro! Samme praksis som ved lunsj og drinker gjelder også ved taxiturer i Paris / Frankrike.

Paris har mange luksushoteller, så dersom du er gjest på et av disse, husk også å tipse pikkoloen! Å bli tildelt en pikkolo er sjeldent noe vi Nordmenn er vandt til, og det er ofte vanlig å glemme at disse også ”forventer” en liten sum for sin service. Som en tommelfinger regel på dette er det vanlig å tipse 2 Euro per bagasje i Paris. Ved lengre opphold på samme hotell er det også vanlig å legge igjen en liten sum til stuepikene på utsjekkingsdagen.