Le Marais

Le Marais er helt klart et områdene i Paris med mest særpreg, dette er en levende bydel med mange trendy restauranter og gallerier. Siden 80-tallet har området også vært senter for homofile og lesbiske i Paris. For de shoppinginteresserte er dette et av de mest spennende områdene å besøke.

Le Marais ligger mellom Seinen i sør, Pompidou-senteret i vest, Place de la République i nord og Bastille-plassen i øst. Bydelen ble bygget av aristokrater og etterhver bebodd av byens borgerskap, men etter revulusjonen flyttet arbeiderklassefamiliene inn i de store husene. Mot slutten av 1800-tallet flyttet stadig flere jøder inn, spesielt rundt Rue des Rosiers. Det jødiske samfunnet i Paris led hardt under andre verdenskrig, men i dag er det fortsatt et levende jødisk samfunn i Le Marais. Det kan være verdt å besøke en jødisk restaurant, de har generelt veldig god mat.

Ting å se i Le Marais
Hovedattraksjonen i Le Marais er området i seg selv. Dette er en av Paris’ eldste boligområder. Haussman var ansvarlig for byplanleggningen i Paris i siste halvdel av 1800-tallet. Han står bak de mange boulevardene og store avenuene man ser i det meste av byen og som har vært med på å gjøre Paris så kjent. Le Marais derimot fikk stå, som et av få områder. Dette gir området et særpreg, med sine gamle bygninger og små trange gater. De store husene aristokratene bygde mellom 1300 og 1600 er fortsatt å se. De er oppkalt etter familien som bodde der, for eksempel: Hôtel de Sens, Hôtel de Sully, Hôtel de Beauvais, Hôtel Carnavalet, Hôtel de Guénégaud og Hôtel de Soubise. Men ikke la deg lure, dette er ikke hoteller. De fleste av dem er stengt for publikum, men Hôtel Carnavalet har et historisk museum som forteller Paris sin historie, og det er vel verdt et besøk.

Centre Georges Pompidou er kanskje i grenseland i forhold hva som ligger i Le Marais, men det er verdt å nevne uansett. Det enorme samtidskunstmuseet er spektakulært på alle måter og selv om den moderne kunsten kanskje er vanskelig å forstå er det morsomt å se dette bygget og en del av verkene inni.

Maison Européenne de la Photographie er et fotokunstmuseum som åpnet i Paris i 1996. Det er et av de største fotokunskgalleriene i verden og har 3 til 4 utstillinger i året, av verdens ledende fotografer.

Huset hvor Victor Hugo, som har skrevet blandt annet Les Misérables og Ringeren i Notre-Dame, er gjort om til et museum.

Det er et Picassomuseum i Le Marais, men det har vært stengt siden 2011, og de regner med å åpne i slutten av 2013. Forhåpentligvis blir det et bedre museum enn tidligere.

Overnatting
Det er slett ikke dumt å overnatte i Le Marais på din ferie i Paris, det er kort til de fleste attraksjoner, mye gode restauranter og utesteder i området, men det er ikke like turistifisert som enkelte andre områder i Paris.
Hostellerie du Marais er et godt og ganske rimelig alternativ.
Ønsker du virkelig å bo stilfullt er Le Pavillion de la Reine et godt alternativ, dog noe dyrere.