Versailles

versaillesJaktglade Ludvig XIII, ønsket seg et jaktslott og satte i 1575 i gang byggingen av Slottet Versailles. Når sønnen, Ludvig XIV, tok over makten i 1661, satte han i gang utbygninger, og 50 år etter, i 1710, sto slottet ferdig. Kongen flyttet fra Paris, hvor han bodde i Louvre, og ut til Versaille i 1682. Han tok med seg hele sitt hoff og regjeringen. Her bodde de kongelige i litt over 100 år frem til den franske revolusjonen i 1789.

I dag er slottet en av de største turistattraksjonene i Frankrike, men slottet i Versailles brukes også i høytidelige anledninger som statsbesøk.

Arkitektur
Versailles er det beste eksempelet på fransk barokk. Barokken kjennetegnes av overdådighet, ornamenter og detaljer. Det gigantiske slottet er overdådig på alle måter, med over 700 rom, enorme haller, utsmykninger, statuer, malerier og fantastiske møbler. Speilhallen er hovedhallen og slottets kanskje mest imponerende rom.

Utenfor er de nøye anlagte hagene, et stort parkanlegg hvor man får inntrykk av at hvert gressstrå er planlagt nøye.

Besøke slottet
Den absolutt enkleste måten å komme til Versailles på er å ta RER-toget, linje C. Ta toget til Versailles-Rive Gauche. Det tar ca 30 minutter fra Paris sentrum.

Slottet er åpent hver dag, bortsett fra mandager. Fra klokken 9 til 17.30 i lavsesong og 9 til 18.30 i høysesong.

Det er mye å se, så det er ikke noe problem bruke en hel dag i Versaille. Vi anbefaler å få med seg følgende:

  • Speilhallen (Galerie des Glaces) – dette er et absolutt krav. Slottets på sitt mest imponerende
  • De kongelige leilighetene (Grands Appartements du Roi et de la Reine)
  • Kapellet (Chapelle royale)
  • En tur i hagen
  • Trianon-slottet (Grand Trianon)

Byen Versailles
Byggingen av slottet førte til at den lille landsbyen Versailles vokste voldsomt på slutten av 1600-tallet. De aller fleste turistene besøker kun slottet, men om man har tid er Versailles en vakker og interessant liten forstad til Paris, men omkring 90.000 innbyggere. Vi kan anbefale sjarmerende lille hotellet Hôtel du Cheval Rouge 

Foto: Knut Slåtta