St. Sulpice

St. Sulpice kirken i Paris er en katolsk kirke som ble bygget på 1600 – tallet. St. Sulpice er den største kirken etter Notre Dame de Paris. Kirken er kalt opp etter Sankt Sulpicius, som først ble prest som 44 åring. Han ble senere erkebiskop av Bourges, og den første St. Sulpice kirken ble bygget på 1100 – tallet. Men ettersom byen vokste, vokste også kirken. Renovasjonen og utvidelsen av kirken ble senere påbegynt på 1600 – tallet. I den nåværende kirken kan man faktisk se deler av den første kirken som ble bygget, delene av denne finner man i krypten av den nåværende kirken. Kirken ble faktisk aldri helt ferdigstilt på grunn av den franske revolusjonen. Dette kan man se ved at det sørlige tårnet er ca 5 meter lavere enn det nordlige. Arbeidet med kirken tok også et helt århundre, og slet ut hele åtte arkitekter!

Ved et besøk hos St Sulpice kirken i Paris får man en reise igjennom mye historie, og man kan se Frankrikes arkitektur på sitt beste. St sulpice kirken er også et populært sted I litteraturen. Man kan for eksempel se igjen St Sulpice kirken Messentes opera “Manon”, hvor en av scenene foregår inni St.Sulpice kirken. St. Sulpice er også et av stedene i Dan Browns “Da Vinci-koden”, i filmatiseringen av boken er også St. Sulpice kirken vist.

St. Sulpice er 113 meter land, 58 meter bred og 34 meter høy. Det en svært imponerende arkitektur å skue utenfra, men det er først når man beveger seg inn I kirken man virkelig forstår hvorfor det tok så lang til å renovere kirken.

Det første som møter deg i inngangen til kirken er to helligvann fontener, designet som to halvdeler av et skjell. Disse står på hver sin side av entrèen, og ble gitt i gave til Kong Francis 1. Fontene hviler på skulpturer designet av Jean-Baptiste Pigalle. I enden av kirken finner man enda en skulptur av Jean-Baptiste Pigalle. Dette er den største statuen av “Mary in the Land” i hvit marbel.