Louvre

Mona Lisa

Louvre er verdens kanskje mest kjente kunstmuseeum og et av de aller største. Samlingen teller hele 380.000 verker, hvorav ca 35.000 er utstilit i de 60.600 kvadratmeter store utstillingslokalet.

Frem til Solkongen Louis den 14. bestemte seg for å flytte til Versailles var Palais du Louvre det kongelige slottet i Frankrike. I 1682 flyttet Louis, og han bestemte at den omfangsrike kongelige kunstsamlingen skulle oppbevares i Louvre. I løpet av den franske revulusjon ble bygget og kunstsamlingen gjort til nasjonalmuseum. Når museet åpnet i 1793 besto samlingen kun av 537 malerier. Siden den gang har samlingen vokst, gjennom donasjoner og ikke minst under Napoleon.

Utenfor hovedåpningen er det bygget en glasspyramide som sto ferdig i 1989. Den moderne konstuksjonen ble sterkt kritisert, men i dag er de fleste Parisere stolte over bygget.

Besøke Louvre
Louvre ligger ved Tuileries-hagene i forlengelsen av Champs-Élyssée. Nærmeste metrostasjon er Palais Royal – Musée du Louvre og Louvre Rivoli.

Det er i gjennomsnitt 15.000 besøkende om dagen, så vær forberedt på litt kø ved inngangen og ved Mona Lisa.

Museet er stengt tirsdager, resten av uka åpner de klokka 9. På nettsidene til Louvre kan du kjøpe billetter på forhånd, det er veldig lurt å gjøre – da slipper du de værste køene.

Det er lov å ta bilder og video inne på museet, men blitz er forbudt.

35.000 kunstverk får man ikke med seg på en dag, så det er lurt å ha en idé om hva man vil se før man kommer.

Her er noen forslag til verk du kan vurdere å se på:
Mona Lisa (La Gioconda på Italiensk) av Leonardo da Vinci
Venus de Milo – En antikk gresk statue
La Victoire de Samothrace (Nike fra Samothrake) – Antikk gresk statue
Le Sacre de Napoléon (Keiserkroningen) av Jacques-Louis David
Morte della Vergine (Jomfruens død) av Caravaggio
Nozze di Cana av Paulo Veronese (Louvres største maleri)