Shopping

Paris er nok kjent for de fleste som romantikkens by, men faktisk er byen også en svært populær by å handle i. Ikke bare er byen regnet som verdens motemekka, den har også et vell av store og små butikker som tilbyr alt fra klær til elektronikk.

Skal man holde seg til tekstilbransjen kommer man ikke utenom de store motehusene Dior og Yves Saint Laurent som begge ligger på Avenue Montaigne, eller Hermés og Gucci på Fauburg Saint-Honoré.

Riktignok er disse fire ikke blant de rimeligste stedene man kan gå og handle i Paris, og heldigvis finnes det både gode og billige alternativer hvis man ser seg litt omkring. Et av disse stedene, som også foretrekkes av Pariserne selv, er Rue d’Alésia. Her finner man ikke bare ordinære klesbutikker, men også flere merkevarekjeder er representerte, og noen av de store motehusene har lagersalg her.

Den enkleste måten å komme dit på er å sikte seg inn på metrostasjonen Alésia, og spasere derfra. Da kommer man mer eller mindre rett ut i gaten, hvor de første tre hundre meter er fylt med butikker på begge sider. Rabatter på mellom 30 og 50 prosent er ikke uvanlig, og eneste «feilen» med klærne er som regel at de er fra fjorårets kolleksjon, eller har feil farge på sømmen.

Er man imidlertid ikke bare ute etter å handle tøy eller tilbehør, kan det kanskje friste med en tur på det som sannsynligvis er verdens største loppemarked. Les Puces de Saint-Ouen ligger litt nord for sentrum av Paris, og her selges absolutt alt mulig rart fra brukte spiker til stykkpris, til fullt ut fungerende, ja enda nye, fjernsyn og kjøleskap og tøy. Skulle man falle for fristelsen og kjøpe noen av de mange antikvitetene som tilbys, bør man sjekke med tollvesenet før utreise, slik at man ikke får problemer på vei hjem. Loppemarkedet er kun åpent lørdag, søndag og mandag, og tiltrekker seg besøkende fra hele Frankrike. Rundt 150.000 mennesker besøker loppemarkedet hver helg.

Et annet men ikke fullt så stort loppemarked er Les Puces de Vanves i det sydlige Paris, hvor man også får kjøpt alt hva hjertet begjærer fra fra smykker til møbler. I motsetning til Les Puces de Saint-Ouen er dette imidlertid kun åpent lørdag og søndag, og fra klokken sju om morgenen inntil selgerne ikke gidder mer og går hjem(!) Hvilket kan være ganske så tidlig dersom det regner, og sent dersom salget går bra.

Ellers byr Paris som kjent også på utallige små og store butikker og kjøpesentre innen alle varegrupper, og mange steder er hele gater lagt under tak slik at man kan gå tørrskodd rundt og handle selv om været ikke spiller på lag. Disse stedene omtales i Paris som en «passage». Disse passasjene har også andre rekreasjonsmuligheter som for eksempel restauranter og gallerier, så man kan tilbringe hele dagen i dem uten nødvendigvis å måtte handle hele tiden.

Man kan også velge å ta enten buss eller tog til La Vallée Village som ligger like utenfor Paris, et handlested bygget opp som en liten, men eksklusiv, fransk landsby. Her finner man hovedsaklig outlet-butikker fra alle kjente merkevarer og motehus.